joi, 16 septembrie 2010

Dezbatere strategia de restructurare

DEZBATERE STRATEGIE DE RESTRUCTURARE
Urmare invitatiei adresata de catre conducerea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii federatiilor sindicale reprezentative din sectorul feroviar, in perioada 23-30 august 2010 au avut loc dezbateri pe marginea strategiei de restructurare a sectorului feroviar avansata de catre conducerea MTI.

Conducerea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a fost reprezentata de D-ul Ministru Radu Berceanu, D-ul Secretar de Stat Constantin Dascalu si D-ul Secretar de Stat Eusebiu Pistru.

Cele trei unitati de cale ferata au fost reprezentate de Directorul General al CNCF CFR SA – D-ul Emil Sabo, Directorul General Adjunct al CNCF CFR SA – D-ul Viorel Scurtu, Directorul General al SNTFM CFR Marfa SA – D-ul George Micu si Directorul General al SNTFC CFR Calatori SA – D-ul Liviu Pescarasu.

Autoritatea Feroviara Romana a fost reprezentata de Directorul General – D-ul Dinu Dragan si de Directorul General Adjunct – Gheorghe Popa, respectiv CENAFER a fost reprezentat de Directorul General – D-ul Dionisie Daniel Ardelean.

Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial a fost reprezentata de D-ul Gheorghe Fratica - Presedinte, D-ul Viorel Istrate - Primvicepresedinte si D-ul Gheorghe Sultana – Vicepresedinte.

Alianta Nationala Sindicala Feroviara a fost reprezentata de D-ul Molea Ion – Presedinte si D-ul Spanu Gheorghe – Vicepresedinte.

Calendarul dezbaterilor a fost urmatorul :

23 august 2010

Conducerea MTI a prezentat “Strategia de restructurare a sistemului feroviar”, precizand obiectivele care sa conduca la echilibrarea balantei dintre venituri si cheltuieli pentru anul 2010. Directorii Generali ai celor trei unitati de cale ferata au facut scurte precizari in legatura cu masurile ce se impun a fi luate in perioada urmatoare in legatura cu necesitatea echilibrarii din punct de vedere financiar a bugetelor unitatilor pe care le conduc.

Reprezentantii organizatiilor sindicale au solicitat un interval de timp pentru analiza strategiei prezentate in vederea prezentarii puntelor de vedere, urmatoarea intalnire fiind programata pentru data de 25 august 2010.

25 august 2010

Discutiile au continuat cu dezbaterea strategiei prezentate organizatiilor de sindicat, printre subiectele principale supuse discutiilor regasindu-se urmatoarele:

- Situatia financiara precara a celor trei unitati de cale ferata, reprezentantii F.N.F. M/C subliniind faptul ca resursele financiare alocate sistemului feroviar pentru anul 2010 sunt insuficiente pentru necesitatile de functionare ale sectorului, avandu-se in vedere reparatiile, investitiile si modernizarile la infrastructura publica feroviara dar si sumele insuficiente alocate operatorului national de transport feroviar de calatori pentru compensarea diferentelor dintre tarifele practicate si costurile de transport.

- Masuri anticriza necesare a fi luate pentru sectorul feroviar, vizand necesitatea alocarii resurselor necesare pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii publice feroviare, ca o conditie esentiala pentru ridicarea nivelului calitativ al serviciilor oferite clientilor operatorilor de transport de calatori si marfa. De asemenea reprezentantii F.N.F. M/C au subliniat necesitatea accelerarii eforturilor de absorbtie a fondurilor europene alocate proiectelor de investitii in sectorul feroviar.

- Modificarea Ordinelor Ministrului Transporturilor 2260, 2261, 2262 privind examinarea profesionala periodica. Reprezentantii F.N.F. M/C au solicitat finalizarea discutiilor privind modificarea ordinelor amintite, in contextul necesitatii degrevarii celor trei unitati feroviare de platile suplimentare efectuate ca urmare a efectuarii prestatiilor de examinare profesionala periodica de catre CENAFER.

De asemeni, reprezentantii F.N.F. M/C prezenti la discutii au solicitat prezentarea fundamentarii masurilor cuprinse in strategie, urmatoarea intalnire fiind programata la data de 30 august 2010.

30 august 2010

Dezbaterile au continuat cu prezentarea si sustinerea punctelor de vedere ale organizatiilor sindicale in legatura cu strategia de restructurare a sectorului feroviar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu