vineri, 20 august 2010

somaj tehnic la CFR CALATORI

SOMAJ TEHNIC LA SNTFC CFR CALATORI SA
Urmare a hotararii conducerii SNTFC CFR Calatori SA, transmisa Regionalelor de Transport Feroviar de Calatori la data de 18.08.2010, in perioada 16.08.2010 – 31.12.2010 se va aplica masura suspendarii contractelor individuale de munca ale tuturor salariatilor societatii pe o perioada de maxim 60 de zile fara incetarea raporturilor de munca.
Motivul invocat de catre conducerea SNTFC a fost inregistrarea unei diminuari a activitatii societatii care se reflecta in veniturile acesteia, cauzele generatoare fiind scaderea economica generala a tarii cat si intarzierile lucrarilor de modernizare si reparatii la infrastructura feroviara. Baza legala invocata de catre conducerea SNTFC pentru adoptarea acestei masuri a fost prevederea cuprinsa la art. 52, alin.( 1), lit. d din Codul Muncii, potrivit cu care « contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. »
La data de 21 iulie 2010 a avut loc la sediul SNTFC o intalnire intre conducerea societatii si federatiile sindicale reprezentative pentru a se lamuri situatia necesitatii aplicarii acestui program. Din analiza situatiei economico-financiare a societatii pe primul semestru al anului 2010, s-a putut desprinde concluzia ca aceasta se situeaza in limitele BVC aprobat pentru anul 2010. In lipsa prezentarii unei prognoze economico-financiare nefavorabile, din care sa rezulte scaderea veniturilor pe semestru II al anului 2010, reprezentantii organizatiilor sindicale prezente la discutii nu au fost de acord cu adoptarea masurii de suspendare a contractelor individuale ale salariatilor. De asemeni, reprezentantii organizatiilor sindicale au invocat si o serie de argumente juridice fata de modul de aplicare a prevederilor art. 52, alin.(1) din Codul Muncii.
In aceasta situatie, in data de 22.07.2010, in cadrul sedintei Consiliului de Administratie al SNTFC, s-a ridicat necesitatatea formularii unei adrese catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale prin care sa se solicite precizari in vederea lamuririi aspectelor de ordin juridic fata de aplicarea masurilor adoptate de catre SNTFC. La data de 27.07.2010 Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale raspunde solicitarii SNTFC in sensul ca masura adoptata este in concordanta cu prevederile legale in vigoare, facandu-se trimitere atat la prevederile Codului Muncii cat si la OUG 4/2010 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala pentru anul 2010.
Venim in intampinarea membrilor nostri de sindicat cu precizari din actele normative mentionate :
- pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat ;
- pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii ;
- indemnizatiile de care beneficiaza salariatii pe durata suspendarii contractelor individuale de munca nu sunt impozabile ;
- pe perioada in care contractele individuale de munca sunt suspendate, atat salariatii cat si angajatorul sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate statului, potrivit legii ;
- perioada in care salariatii au contractele individuale de munca suspendate constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei de asigurari sociale.
Un efect colateral al suspendarii contractelor individuale de munca in constituie, din pacate, diminuarea perioadei de concediu de odihna, pentru toti salariatii societatii cu pana la 5 zile, facandu-se aplicarea art. 140, alin.(2) din Codul Muncii : ‘’ Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.’’
De asemeni un risc major in reprezinta neacordarea ajutorului material pentru recuperarea fortei de munca salariatilor care pana la aceasta data nu au efectuat o fractiune de minim 15 zile de concediu de odihna.
In aceste conditii devine de esenta incheierea unui act aditional la contractul colectiv de munca aplicabil la SNTFC prin care sa se reglementeze protejarea drepturilor sus mentionate pe perioada de suspendarea a contractelor individuale de munca.
De asemeni preluarea in textul contractului colectiv de munca a prevederilor cuprinse la art. 52 si art. 53 din Codul Muncii ( care sunt aplicabile oricum, avand caracter de norma legala) cu privire la suspendarea contractelor individuale de munca, reprezinta un act exclusiv de reglementare si nicidecum un acord implicit al organizatiilor de sindicat cu privire la aplicarea unui program de somaj tehnic la SNTFC, dupa cum in mod absolut gresit au interpretat colegii nostri de la Federatia Transportatorilor Feroviari din Romania.
De altfel, masura adoptata de catre SNTFC, de a suspenda contractele individuale de munca ale salariatiilor, poate fi eventual contestata sub aspectul modului de aplicare a prevederilor legale, nicidecum sub aspectul contestarii normelor cuprinse in lege.
Prin urmare, pentru protejarea drepturilor salariatilor cu privire la acordarea integrala a concediului de odihna, respectiv acordarea ajutorului material pentru recuperarea fortei de munca tuturor salariatilor societatii, Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial va intreprinde, pe cale oficiala, diligentele necesare pentru convocarea comisiei de negociere a contractului colectiv de munca, in vederea incheierii unui act aditional la acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu