luni, 7 iunie 2010

S-a modificat CCM prin act aditional

S-a elaborat un act aditional la CCM prin care se modifica anexa 7 prin introducerea Anexei 7A "Angajament" prin care salariatul se angajeaza sa pastreze secretul de serviciu si sa fie fidel societatii, totodata in anexa 1 functii la cfr marfa sa dispara gradul profesionale I si II la functiile sef manevra CAm , sef manevra si manevranti vagoane urmand ca aceste functii sa aiba clasele de salarizare aferente gradului profesional I

miercuri, 2 iunie 2010

Angajaţii din companiile de stat scapă de reducerile salariale cu 25%

Guvernul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajaţii companiilor de stat şi cei ai regiilor autonome, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de peste 70% va fi vărsată într-un fond de solidaritate, Executivul constatând că salariile nu pot fi reduse cu 25% în aceste unităţi.
Bugetele companiilor de stat vor fi reevaluate, ca prim pas spre reducerea salariilor, dar unităţile care au efectuat deja restructurări, precum CFR, nu vor fi supuse acestei reevaluări, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului. Întrebat de presă dacă reevaluarea bugetului este echivalentă la toate companiile cu reducerea salariilor, oficialul guvernamental a arătat că reevaluarea reprezintă un prim pas în acest sens.

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat la rândul său că Executivul a decis că salariile vor fi reduse şi în cazul angajaţilor din companiile de stat, dar a menţionat şi Compania Naţională de Investiţii printre unităţile care au efectuat deja restructurări şi nu vor mai fi introduse în categoria celor ale căror bugete vor fi reevaluate.

Practic, Guvernul va stabili un plafon salarial maximal, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de peste 70% va fi vărsată într-un fond de solidaritate, au declarat surse din Executiv pentru Mediafax. Plafonul salarial va depăşi cu mult salariul mediu pe economie, urmând să fie stabilit cel mai probabil la peste 5.000 lei.

Procedura va fi reglementată printr-un memorandum care urmează să fie avizat de Guvern. În memorandumul guvernamental, virarea sumelor va fi prezentată ca având un caracter "benevol", dar va reprezenta practic o decizie a acţionarilor şi conducerii acestor companii şi regii de stat.

"Adunările generale ale acţionarilor şi consiliile de administraţie vor fi mandatate să ceară managerilor din aceste companii şi regii să vireze unele sume către fondul de solidaritate. Va fi un plafon salarial, iar din ce trece de acest plafon o cotă de peste 70% va fi virată la fond. Reducerea cu 25% a salariilor în cadrul acestor companii de stat nu este posibilă şi nu va fi aplicată", au arătat sursele citate.

Proiectul legii de reducere a cheltuielilor bugetare, promovat de Guvern prin angajarea răspunderii, prevede reducerea cu 25% a salariilor angajaţilor din instituţiile publice, nu însă şi pentru companiile de stat care se finanţează din venituri proprii.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, luni, că în şedinţa de guvern de duminică s-a stabilit ca reprezentanţii Ministerelor Muncii, Finanţelor şi Justiţiei să găsească o formulă de act normativ care să permită reducerea salariilor şi în companiile şi regiile cu capital de stat. El a precizat, la întrebarea unui jurnalist, că acest act normativ va viza inclusiv companiile CFR şi Tarom. Anterior, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, precizase că salariile angajaţilor din companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%. În urmă cu trei săptămâni, Vlădescu a declarat că este luat în calcul ca angajaţii din companiile la care statul este acţionar majoritar, cu un anumit nivel de venit, să plătească o taxă de solidaritate.